Symptomer på stress

Forskellige udenpå og indeni ...

Nogle gange kan det ske, at du møder en person, der virkelig, virkelig, virkelig ligner én, du kender. Det føles nærmest usandsynligt, når det sker, men tanken giver dig et billede af, at vi alle er meget forskellige.

Det er selvfølgelig ikke kun udenpå, vi er forskellige. Du har fx. en anden psyke, baggrund, opdragelse, uddannelse osv. end din nabo og derfor er det så svært at generalisere ift. hvad der stresser dig og naboen samt hvordan I hver især mærker stress i hverdagen. 

Du kan spejle dig i nogle gængse symptomer, men derudover er det altid en god idé at 1. spørge dine nærmeste, om du har ændret adfærd? 2. rådføre dig med en fagperson - din læge eller en stressekspert.

Herunder kan du se, hvordan stressymptomer ofte opdeles for at få et mere overordnet overblik:

Fysiske symptomer - Jeg mærker    Psykiske symptomer - Jeg føler    Adfærdsmæssige - Jeg er udfordret på

 

FYSISKE

Hovedpine

Trykken for brystet og åndenød

Kort vejrtrækning

Hjertebanken

Dårlig lugt og øget svedproduktion

Maveproblener (rumlen, diarré)

Kvalme og svimmelhed

Kolde hænder og fødder

Tissetrang

Tørhed i munden

Rysten og tics

Manglende appetit

Vægtændringer

Infektioner, allergier og eksemer

Forværring af kronisk sygdom

Uforklarlige smerter

PSYKISKE

Træt og udmattet 

Afmægtig

Modløs

Rastløs

Urolig indeni

Ugidelig og umotiveret

Trist

Grådlabil

Ubeslutsom

Glemsom

Ufokuseret

Irritabel

Kort for hovedet

Angst og bekymret

Manglende humoristisk sans

Manglende sexlyst

ADFÆRDSMÆSSIGE

Søvnproblemer

Indadvendthed

Ulyst til at være social 

Fravær i kommunikationen

Mistillid

Ensomhed

Vrede og afmagt

Lav selvfølelse

Manglende energi

Ubeslutsomhed

Tankespind

Aggressivitet

Øget brug af stimulanser

Tvivl og frygt

Nedsat præstationsevne

Drypvist sygefravær

Stressen sniger sig ind, som en listetyv om natten ...

Stress er, i sin oprindelige form, en genistreg ift. vores overlevelse gennem tiderne: stenalder - bjørn - løb - overlev! I dag er situationen en anden, for der er sjældent reel fare på færde, ikke desto mindre er menneskeracen stresset, som aldrig før af muligheder, forventninger, krav osv.

 

Vær opmærksom på, at du over tid opbygger fortsat flere stresshormoner i dit system, hvis ikke du lytter til din krop. Husk at reaktionen på en stressende oplevelse, er omtrent så længe som at slippe, som den har været til stede i dit system. 

STOP dig selv!

Det ene projekt har taget det andet og det føles uoverskueligt, endeløst. Du glemmer, er svimmel og spiser måske slik, drikker cola eller kaffe for at få fornyet energi. Dette er dybt alvorligt! Betragt det, som det røde kort i en fodboldkamp. Du bør straks gå til din læge. Kronisk stress kan være måneder, måske år om at slippe. Det er essentielt at du får professionel hjælp af en erfaren stressekspert! 

woman-2696408_1920 (1).jpg
Pas nu på ...

Et projekt sætter dig under pres og du mærker modvillighed, træghed, føler dig træt, har let til tårer og er rastløs. Du kan dog se lyset for enden af tunnelen, for snart kan du afslutte og endelig aflevere. Det er vigtigt du får genskabt din balance hurtigst. Moderat stress er gerne et par uger, måske måneder om at slippe med en god efterfølgende indsats. 

office-620822_1920.jpg
Alt er lidt ok ...

Lidt bump på livets vej er uundgåelige. Fx. en hård opbremsning på motorvejen, hvor du mærker høj puls, svedige, rystende hænder, måske råber du. En anden klassiker er en træls mail, der tager pusten fra dig, giver ondt i maven, lyst til overspringshandlinger osv. Akut stress er gerne par timer til et par dage om at slippe.

fiat-4322521_1920.jpg
Glad ung kvinde

Den søndag hvor jeg ringede, havde jeg det bare rigtig skidt (det har jeg også haft indimellem gennem forløbet, men slet ikke på samme måde).

 

Jeg er nu blevet meget bedre til at mærke efter og ta' det roligt, selv om det kan være svært at lære og tænke på en anden måde.

Har selvfølgelig ikke prøvet andre, men er overbevist om, at du, Lene er den bedst - Det var du i hvert fald for mig.

 

Du har bare været utrolig god til at takle mig, så jeg kan ikke sige det nok, hvor glad jeg er, for at det er dig, som har hjulpet mig gennem dette forløb. ​

Med ønsket om at være anonym er fotoet lånt