Hvad er stress?

Stress er en genistreg ... et sprog, et sundhedstegn!

og det betyder, at DU, som er stressramt, fungerer fuldstændig perfekt. Det er en temmelig provokerende udmelding, hvis du lige nu sidder med tårer i øjenkrogen og ryster på hænderne, med kun en halv nats søvn "på kontoen". Ikke desto mindre er det sandt.

Hvis du er ramt af stress, betyder det, at dit biologiske system er overbelastet. Det betyder også, at det er lykkedes dig (over tid) at skabe en hverdag, hvor du dag for dag kører "lidt hurtigere på motorvejen". Du er stille og roligt blevet "fartblind", dét er farligt på sigt og det SKAL kroppen reagere på! 

Du og din krop er et par, et makkerpar for livet, har du tænkt på dét?

Kroppen har et sprog udløst af en række forskellige hormoner. Når du gør noget dejligt for dig selv, fx. giver nogen et knus, oplever du en skøn følelse før, under og efter - Kroppen belønner knus med lykkehormoner. Det samme gør sig gældende, når du gør noget ubehageligt for dig selv, fx. siger ja på en nej-følelse - Her siger kroppen så modsatrettet fra før, under og efter med stresshormoner.

Når du er rigtig dygtige til at gøre ting, der egentlig giver dig ubehag, prøver din makker at få dig i tale. Først er det måske et prik på skuldere og en stille hvisken, siden, hvis du overhører, skiftes der til en højere, mere bestemt taleform osv.

Når stressen har indfundet sig, som en mere permanent del af din hverdag, mærker du en mere insisterende og tit meget angstprovokerende, voldsom og særdeles afmægtig tale - kroppen råber nu i megafon - DU ER FARTBLIND, PAS PÅ! Dette er præcis hensigten for at få dig til at stoppe op, vågne op, erkende samt ændre kurs ... Det er en modig, loyal og omsorgsfuld makker, du har i din krop - Lyt efter! 

heidi.jpg

Du har givet mig SÅ meget lyst til livet og mod på at komme videre! De værktøjer, jeg har fået af dig og alle dine gode råd, startede med at virke allerede efter første samtale.

Din måde at fortælle ting på, din grundighed, alt den skønne energi du tog med dig, dit søde, smilende væsen ... jeg fandt hurtig tryghed, tillid samt roen sammen med dig og glæder mig nu over at vide, hvad der virker og ikke virker for mig.

Heidi Risgaard Frederiksen, Sosu-assistent